SepsiszentgyörgyMegkéstek, de aszfaltoznak

2015. szeptember 15., kedd, Közélet

Sok türelemre és időre volt szükségük tegnap reggel azoknak, akik autóba ültek Sepsiszentgyörgyön: a Sugás Áruháztól a stadionig, a Kút tértől a Székely Nemzeti Múzeumig igen nehézkes volt a közlekedés. A pénteki eső miatt több helyen megkéstek a munkálatok, a tanévkezdés napja tehát sokaknak mérgelődéssel kezdődött.
 

A Kórház utcát megnyitották, de a felső aszfaltréteget nem terítették el, ezért a kiálló kanálistetők és félrehúzott erőgépek között kellett kanyarogniuk a Szemerja negyedi óvodák, a Váradi József-iskola és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, illetve a központ felé igyekvőknek. A park sarkánál levő villanyrendőr sem működött tegnap, rendőrök pedig csak a reggeli csúcsforgalom idején segítették a sofőröket. Hasonló a helyzet a Gábor Áron utcában is – igaz, ennek befejezése csak a hónap végén esedékes. A Kossuth utca kockaköves része azonban három hónap után sem készült el – ezt a szakaszt a Konsza Samu utcán kerülik ki, de ott sem egyszerű, mert az egyik sávon gyakorlatilag folyamatosan parkolnak, akárcsak a Váradi József utca alsó részén. A Sugás Áruháztól befelé szintén egy sávon lehet csak haladni, és a színház előtt is emiatt lassult le nagyon a közlekedés. A Kút térnek csak az egyik fele használható, a Plugor Sándor Művészeti Líceumhoz a Kossuth utcából lehet bejárni. Meddig tart ez így? – kérdeztük Antal Árpád polgármestert.
– A Kórház utcát pénteken kellett volna leaszfaltozni, az a nagy eső miatt maradt el, de kedden nekifognak, egy-két nap alatt befejezik. A Kossuth utca elején (a sárkányölő szobrától) és a Váradi utca alján már hétfőn is dolgoztak, a kockaköves rész szintén az eső miatt késik, mert felázott alapra nem lehet lerakni a köveket. Ez különben is lassú munka, és az előző cég csak összecsapta, fel kellett szedni és újra kellett rakni az egészet, azért húzódott így el. De már ott is csak két napra van szükség, ha az idő kitart. Több cég is dolgozik a központban, némelyik vasárnap is – akkor aszfaltozták le a Kossuth és a Váradi utcai járdákat –, az úttesten azonban az eső után nem engedtük meg a burkolást, mert az a minőség rovására ment volna. Engem is bosszantanak ezek a késések, de csak annyit tehetek, hogy a határidő után mindennap büntetőkamatot számoltatok fel a kivitelezőknek.
– Miért kerül sokkal több pénzbe egy városi utca, mint egy megyei út javítása? A megyeszékhelyen az 1,3 kilométeres Grigore Bălan utca aszfaltozására 4,8 millió lejt szavaztak meg, Lemhény és Kézdiszentlélek között 19,2 kilométert 4 millióból burkoltak újra. Ha a Bălant duplán számoljuk, mert négysávos, akkor is nagy a különbség.
– Nem lehet az almát a körtével összehasonlítani. Sepsiszentgyörgyön rengeteg a kanálistető és az egyéb aprómunka, és többréteges az aszfalt. Két falu között csak felmarnak egy négy centiméteres réteget, és újat terítenek el, nálunk a Gábor Áron utcában három réteg aszfalt lesz, és mindegyik vastagabb négy centinél. A Bălan útra ez csak becsült költség, ami a közbeszerzési eljárás során csökkenni fog, más utcáknál is ez történt. A vég­összeg kisebb lesz, majd meglátjuk, mennyivel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1742
szavazógép
2015-09-15: Máról holnapra - Szekeres Attila:

Isten, áldd meg a magyart

E sorokkal kezdődik nemzeti himnuszunk, melynek eléneklése téma lesz egyik mai tárgyaláson a Kovászna Megyei Törvényszéken. Mert nálunk a nyíltan elnyomó rendszer bukása után negyedszázaddal még mindig diktatorikus módszereket alkalmaznak a törvényesség köntösébe csomagolva.
2015-09-15: Jegyzet - Farkas Réka:

Ünnep helyett rémálom (Kármentő)

Nem sikerült megvalósítani a városvezetés nagy tervét, és az iskolakezdésre legalább a legfontosabb útvonalakat járhatóvá tenni. Tegnap reggel, délelőtt káosz uralkodott a városközpont körüli utakon, és talán a teljes lezárásnál is több gondot okoztak az úgymond félig elkészült szakaszok, például a Kórház utca vagy a Gábor Áron utca. Az már csak hab a tortán, hogy a „váratlanul érkezett” tanévkezdetkor alig megközelíthető Sepsiszentgyörgy egyik nagy iskolája, a művészeti líceum.