A VMSZ vezetői a szerb kormányfőnél

2007. június 27., szerda, Világfigyelő
A nemzetiségeket érintő fontos kérdésekről tárgyaltak Vojislav Kostunica szerb miniszterelnökkel a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetői ― jelentette a Magyar Szó. A legnagyobb délvidéki magyar politikai erő vezetőségében bekövetkezett májusi személyi változások óta ez volt a magyar vezetők és a szerb kormányfő első találkozója.

Mint Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta az újságnak, a párt vezetői felvetették, hogy mielőbb meg kellene hozni a nemzeti kisebbségi önkormányzatokként működő nemzeti tanácsok tevékenységét szabályozó törvényt. Elfogadhatatlannak tartották azt a kormánypártok körében felmerült ötletet, hogy a törvény csak a jövő év végén kerüljön a parlament elé, s ebben Vojislav Kostunica is egyetértett velük. A VMSZ politikusai hangsúlyozták, hogy a nemzeti tanácsokat közvetlenül, a még elkészítésre váró kisebbségi választói névjegyzékeken szereplők szavazatával kell megválasztani (a jelenleg működő nemzeti tanácsokat küldöttgyűlések választották). Azt is kifejtették: biztosítani kell, hogy a tanácsok gyakorlati feladatokat ellátó testületek legyenek, ne csak a kisebbségi autonómia tényleges hatáskör nélküli látszatintézményei.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2007-06-27: Világfigyelő - x:

Nem tetszik a magyar helységnévhasználat

A szlovák kulturális tárca művészeti főosztálya írásban figyelmeztette a Pozsonyban megjelenő Új Szót, amiért az egyetlen szlovákiai magyar napilap fizetett hirdetésben magyarul írta a szlovákiai településneveket, holott azok a minisztérium szerint ,,a nyilvános érintkezésben" csakis szlovákul, az állam hivatalos nyelvén használhatók.
2007-06-27: Világfigyelő - x:

Gazprom-stratégia a MOL-részvényszerzés mögött?

Az elmúlt napok két eseménye fogja befolyásolni az Európai Unió jövőbeni energiabiztonságát: az egyik az Oroszországból Európába vezető fekete-tengeri gázvezetékről az orosz Gazprom és az olasz ENI között aláírt szándékmegállapodás, a másik pedig az OMV részvényvásárlása, mellyel az osztrák olaj- és gázipari nagyvállalat növelte részesedését a MOL-ban ― írta a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) tegnapi kommentárjában.