Korszerű vágóhíd Lemhényben

2007. június 28., csütörtök, Faluvilág

Az utolsó simításokat végzik - Sylvester Lajos felvétele

Páll Andor vállalkozó neve három településen, Bereckben, Ojtozban és Lemhényben megkerülhetetlen. Én többnyire kulturális rendezvényeket megelőzően és az ünnepségeken találkoztam vele. Ojtozban, bármilyen területrendezési, emlékjel-állítási szándékunk volt, Dimény Zoltán berecki polgármestertől a Gábor Áron Alapítvány elnökéig, Khell Ödönig előbb-utóbb mindenki ott kötött ki, hogy ezt megbeszéljük Páll Andorral.

Tudtam, hogy vállalkozásainak sok ága-boga van, területileg is szétszórtak. Ojtozban ő működteti a fűrészüzemet, foglalkoztatja a falu munkaképes lakosságának majdnem egészét, s amikor legutóbb Bereckben jártam, vállalkozásának építőcsoportja a római katolikus templom alapjának megerősítésén dolgozott, néhány méterrel arrébb az általa építtetett új játszóteret mutatták be.

Azt is tudom, hogy vállalkozásainak fő ága az az uniós támogatással készülő, Lemhényben épülő nagy kapacitású vágóhíd lesz, amely áruforgalmát és termékeinek szórási területét illetően a megyehatárokon kívül is számottevő lesz. Berecki beszélgetésünk során előbb erről az objektumról érdeklődtem.

Páll Andor: A vágóhíd az almási úton, a régi vágóhíd helyén épül. A megyében még egy EU-szabványok szerinti vágóhíd működik, a sepsiszentgyörgyi. A lemhényivel az utolsó simításoknál tartunk, nemsokára kezdődhet az üzemeltetés. Percenként egy sertés feldolgozására alkalmas. Kezdetben nyolc órában működtetjük. Ezer disznó tárolására van lehetőség. Napi kétszázötven sertést vágunk. Ezt a mennyiséget jelenleg Magyarországról szerezzük be. 90—120 kg súlyú állatokat vágunk le. Ez ártámogatott a szalonna és a hús aránya alapján. Minél nagyobb a hús százalékaránya, annál értékesebb a sertés. Az E-minőség, az U-minőség, uniós ártámogatást kap. A minősítéseket az Európai Unió kezdőbetűivel jelzik. Jelentős a szarvasmarhavágás is. Már minden hat hónapot betöltött állatra le kellett adni az igényt. Általános uniós támogatás van azon állatok után, amelyek 2007. január 31-én nyilvántartásban voltak, és abban az esetben, ha a gazda legalább három vágóállatot nevel.

— Éveken át sokkolta az embereket a kergemarhakór. Ezzel mi a helyzet?

— Két éven aluli állatnál nem állhat fenn ez a betegség. Minden levágott állatból kötelező mintát küldeni a sepsiszentgyörgyi laboratóriumba. Onnan faxon előre küldik erről az eredményt, hogy ne késleltessék a termelést.

— A háztáji gazdaságokban nevelt állatokat ennél a vállalatnál nem lehet értékesíteni?

— Nem. Csak állat-egészségügyi felügyelet és igazolás mellett lehet itt sertést vágni.

— A Magyarországról importált élő sertés hogyan jut el Lemhénybe. A szállítás bonyolult?

— Nem. A partner a helyszínre szállítja az állatokat.

— Kikkel vannak kapcsolataik?

— A Szenteshez tartozó Pankotai Rt.-vel.

— A lemhényi vágóhíd mekkora területet szolgál ki?

— A megyét, de szállítunk Brassóba és a hegyen túlra, Oneşti, Bákó térségébe is. Pályázatunk csak a vágóhídra vonatkozott, a bővítés a húsfeldolgozás irányában a következő fázis lesz.

— Vállalkozásának milyen egyéb fő ágai vannak?

— A fakitermelés. Ojtozban nyolcvan embert foglalkoztatunk. A faipari munkavállalók nagy része ojtozi. Felfogtam az egész ojtozi munkaerőt. Minden épkézláb embert. Akiket Bereckből, Lemhényből alkalmaztunk, azokat én szállíttatom a munkahelyre.

— Szakembereket honnan lehet toborozni?

— Szakiskolánk is volt nekünk. Államilag elismert szakiskola, amelyet a tanüggyel közösen működtettünk. Diplomás szakembereket képzetünk. Az elméleti tantárgyakat a berecki iskola tanárai tanították, szakembereket Kézdivásárhelyről vontunk be. Két év alatt vagy hatvanan végezték el az iskolát. Ebből a csapatból most is dolgoznak Hollandiában, Németországban. A képzés ideje alatt az emberek fizetést kaptak, pénteken és szombaton jártak iskolába. Ha diplomaszerzés után ki is mentek Nyugatra, tapasztalatot szereztek, anyagilag rendbe szedték magukat, s van, aki már haza is telepedett. Ott tanulták meg, hogy mit jelent a munkafegyelem. Ezek tudják, mi a munka. És tudják, hogy milyennek kell lennie az egészségügyi feltételeknek. Szakma- és munkatudat szempontjából is épültek. Itthon egyesek csak dolgozgattak, és fizetgették őket. Ott jó fizetést kapnak, de dolgozni is kell.

— Milyen közérdekű kezdeményezéseket támogat?

— A berecki Gábor Áron Alapítvány alapító tagja vagyok. Ezt az alapítványt folyamatosan támogatom. Alapító tagja vagyok a lemhényi öregotthonnak. Az ott dolgozó személyzetet én látom el élelemmel. Sokféle anyagot is biztosítok. Az új kerítéshez követ, cementet, betont. A nyári táborokat is támogatom. Azt kell mondanom, hogy aki támogatást kér, azt próbálom segíteni.

— Milyen egy napi programja?

— Reggel öt órakor kelek. Soha este fél nyolc előtt nem kerülök haza. A fiam, Andor irányítja Ojtozban a gyárat, a feleségem Bereckben az üzleteket. Mondhatni, családi vállalkozásban dolgozunk.

— A gyerekek milyen iskolákat végeztek?

— A lányom, Kati nemzetközi kereskedelmi főiskolát végzett. Angol nyelven, Budapesten. Andorral együtt mind a ketten munkában vannak. Kati 26, a fiam 24 éves. Nagy szerencsém van velük. Mindkettő a beosztása szerint kapja a fizetést.

Lemhényben a Kézdialmási úton a régi istállók helyén korszerű anyagok felhasználásával modern ipari csarnoképületek sora hívja fel magára a figyelmet. Az útról nézvést az épületek piacos fele imponálóan vonzó, tekintélyt és tiszteletet parancsoló. A színek és formák összhangja, a cicomázatlan szépség, a funkcionális alkalmasság sugárzik az épületekről. A kapubejáratnál található tábláról tulajdonosként a TORO IMPEX SRL neve olvasható, rajta eligazító adatok, amelyek közül az egyiket említem: a Sapard-támogatással eszközölt beruházás értéke 2 058 885,8 euró.

A csarnokok piacos fele után megtekintjük a belső udvart is. Mondják, hogy a gazdasszony dicséretét is a konyha s a kamra megtekintése utáni mozzanatra kell időzíteni. A lemhényi sertés, juh és szarvasmarha vágására szakosodott üzem állja a próbát. A munkások az utolsó simításokat végzik — dr. Páll Andor három hét múlva invitált az objektum megtekintésére, miután a környezetrendezésen is túl vannak —, de itt már most is rendezett munkatelepet találni, amely előrevetíti, hogy a laboratóriumi küllemű és tisztaságú épületben Székelyföld egyik legmodernebb húsipari üzeme működik majd.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1942
szavazógép
2007-06-28: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Sepsibükszádon is forró a nyár

Kisgyörgy Zoltán felvétele
Tűző a nyár a Csomád alatti településen is, esett a patakok szintje, kevesebb az ivóvíz. A vulkanikus hordalékon kialakult, homokban gazdag talajnak kell a nedvesség, s ha a település saját vízhálózatából még illegálisan is öntöznek az alsóbb helyeken lakók, a falu felső fele víz nélkül marad. Régi gond ez, melyen egyelőre csak a fogyasztók mérsékletessége enyhíthet. De nemcsak ez a gond itt júniusban.
2007-06-28: Közélet - x:

Ezt ígérte Albert Álmos

A sepsiszentgyörgyi városháza - Albert Levente felvétele
Három évvel ezelőtt, a helyhatósági választások kampányában elhangzott ígéreteit összegyűjtve, Ezt ígérte Albert Álmos címmel közöltünk egy huszonhat pontból álló listát. Az újságkivágást a polgármester azóta is határidőnaplójában hordja. A papiros közben szépen megtarkult, különböző színű kijelzővel sorokat húzott át rajta. A színeknek semmi jelentőségük, mondja, teljesített ígéreteit jelölte meg, mindig olyan kijelzővel, ami épp kéznél volt. Mandátuma háromnegyedénél a listán szereplő kérdések helyzetéről faggattuk Sepsiszentgyörgy polgármesterét.