Szélárnyékban a Szentföldön

2016. február 9., kedd, Faluvilág

Ha Kédicsomortán és Kézdialmás nem a Szentföld közepét-szívét jelenti, akkor hol van az? Jól választottak az idetelepülők, mert a Szent Mihály-hegy és a mögötte emelkedő Avas-tető eltéríti a telente legénykedő Nemerét, s így elmondhatják az ott lakók, hogy szélárnyékban laknak. Nem túlzás ez, mert éppen ezért jobb gyümölcstermő vidéke ez Felső-Háromszéknek, mint a széljárta nyíltabb övezetek, ahol gyakori áldozata a kora tavaszi fagyoknak az egész évi gyümölcstermés.
 

  • Szerves anyagot visznek a legelőre Kézdicsomortánban. Albert Levente felvételei
    Szerves anyagot visznek a legelőre Kézdicsomortánban. Albert Levente felvételei
  • Kézdialmási befektetés önerőből
    Kézdialmási befektetés önerőből

Szerencsére várva
Széljárta mezőföldi falvakban állítják, hogy érezhetően gyengült az utóbbi évtizedekben a Nemere pusztító ereje. Leginkább jelzi ezt, hogy egy-egy faluban, ahol fél évszázaddal ezelőtt katasztrófákat okozott az állandó téli székely szél, olykor elfogadhatóbb a gyümölcstermés, sőt, előfordul, hogy magas és szélvédőként szolgáló épületek árnyékában még a sárgabarack is beérik. Szibéria felől a Bărăganra betörő Crivăț eme ága elkerül más hegylábi településeket is, mint Felsőlemhény, Kézdicsomortán és Esztelnek felső részei. A kézdialmási Finta Albert ugyan nem klimatológus, de egyetért azzal, hogy a szélárnyék is oka lehet, hogy faluja elfogadható gyümölcsterméséről ismert Szentföld-szerte, nemhiába nevezik Almásnak. „Én nem tartom magam pomológusnak – állította –, bár oltok-szemzek, szaporítom a legjobb fajta gyümölcscsemetéket magam és barátaim számára, de piacra nem termelek”. Arra azonban mi is figyeltünk, hogy a mezőföldi gyümölcstermelők megjegyzése nem alaptalan: szerencséje lehet a következő nemzedéknek a sokat emlegetett globális felmelegedéssel, ami egyre jobban gátat vethet a kelet felől érkező gyakoribb fagyhullámoknak, de sajnos az aszályoknak nem.


Amikor hasznos a szélárnyék
 Nevezhetnénk megújuló helyi kisiparnak is a gyümölcspárlatokat készítő megyei hálózatot, ami lehet, hogy éppen a bemutatott klimatológiai jelenség következményeként az egységek számának növekedését hozta. Eltűnnek lassan a primitívebb pálinkafőzdék, amelyeknek közük nincs  az uniós elvárásokhoz, odaégetik a cefrét, és olyanok jelentek meg, amelyek  megfelelnek a kor követelményeinek, a finom és a legkülönbözőbb gyümölcsfajtákból előállító párlatlaboratóriumok (Sepsiszentgyörgyön, Papolcon stb.), de vannak már gazdák, akik régebbi főzdéjüket felújították, avagy teljesen újraépítették. A csomortáni Veress Zoltán két évtizedes gyakorlatra tekint vissza, teljesen új egységet épített, betartva a törvényes szabályokat, s így újabb évtizedekre biztosíthatja nemcsak a család megélhetését, hanem a környékbeli gyümölcstermelők boldogulását is. Látogatásunk idején éppen egy kézdiszentkereszti család rotyogtatta vegyes gyümölcscefréjét. „Kínlódunk vele – mondták –, mert fel kell szedni a földről a gyümölcsöt, cipelni kell, kezelni a cefrét és fizetni a főzésnél, de nem hasonlítható össze azzal a kotyvalékkal, amit a büfébe töltenek.” A Veress cég a környezet- és természetvédelem szabályairól sem feledkezik meg, földbe süllyesztett kibetonozott tartályba fogja fel a cefremalotát. Látogatásunkkor éppen teletöltött saját ciszternás utánfutóval indult szétlocsolni azt a legelőn. Elfogadható volt a gyümölcstermés a környéken, adták hírül a kézdialmásiak is, s örömmel újságolták, hogy  egy fiatal, Varga Márton a testvérével együtt helyben új főzde létrehozásán szorgoskodik.


Nem könnyű gyökeret verni
 A fiatalnak meg kell alapoznia életét, s azt vidéken sem könnyű megteremteni. A 28 éves Varga Márton bölcsőjét Csomortánban ringatták, de Kézdialmáson keresi a lehetőségeket.
 – Van gyakorlatom a gyümölcscefre feldolgozásában – mondta. – Dolgoztam ebben a szakmában, nemcsak itthon, hanem külföldön is szert tettem némi gyakorlatra. Almási nagyanyám kertjében  felépítettem egy főzdét, mondhatni önerőből akartam megvalósítani álmomat. Több munkaszakaszt magunk végeztünk el öcsémmel, Varga Ádámmal, s így a munkadíjat is meg tudtuk spórolni. Igyekeztünk, hogy korszerűbb megoldásokat vezessünk be, modernebb hűtőberendezést terveztem, amilyent külföldön is láttam. Most egy cefre-előmelegítő építése következik. Van gyümölcstermés a vidéken, múlt évben kivételesen jó volt, s a minősége is. Segíteni szeretnék Almás és a környék termelőin. A jövőben pályázni akarok egy gyümölcskertészet létrehozására, amire megfelelő terület is kínálkozik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2614
szavazógép
2016-02-09: Magazin - :

Iskolában portyázott a leopárd (Hat embert megsebesített)

Hat embert sebesített meg egy hím leopárd a dél-indiai Karnátaka állambeli Bengaluru egyik iskolájában.  Az incidens vasárnap történt. A helyi vadvédelmi illetékes szerint az állat feltehetőleg az iskolához közeli erdős területről tévedt be az intézménybe.
2016-02-09: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A Nagy-Bászka völgye (Háromszéki kalauz 56.)

Megyénk egyik legtávolabbi és a közlekedési útvonalaktól aránylag nagyon elzárt területe, amelyet csupán a hegyi ösvények az erdőkitermelő utak és az egykori, de még követhető keskeny nyomtávú iparvasút mentén lehet megközelíteni. A terület egyes pontjain jelenleg is erdőkitermelő munka folyik. A legeldugottabb helyekre is bejutnak a részben már felhagyott és leromlott erdőkitermelő-, traktoros húzatóutak, ló- és regáti ökörvontatású természetes csúszdák. Itt is hallani még a láncfűrész hangját.