A CIA fizetett volna Fidel Castro megöletéséért

2007. június 28., csütörtök, Világfigyelő
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) három hírhedt alvilági személyt próbált felbérelni Fidel Castro kubai vezető meggyilkolására uralmának első évében, s ezért 150 000 dollárt fizetett volna ― egyebek mellett ez derül ki a most napvilágot látott, különféle múltbeli törvénytelen ügyeket feltáró CIA-dokumentumokból, amelyek titkosságát most feloldották az amerikai hatóságok.

A felfedett dokumentumok ― amelyek részleteit kedden hozták nyilvánosságra ― betekintést adnak az 1973-ban készült belső vizsgálati jelentésbe. A ,,családi ékszerként" emlegetett, 693 oldalas jelentés elkészítésére James Schlesinger akkori CIA-főnök adott utasítást, hogy feltárja a titkosszolgálat szolgálati szabályzatát sértő ügyeket.

A közzétett dokumentumokból kiderül, hogy 1960-ban a CIA szerződtetett egy volt FBI-ügynököt, Robert Maheut, hogy Johnny Roselli Las Vegas-i maffiafőnök közelébe férkőzzék, olyan nemzetközi vállalatok képviselőjének adva ki magát, amelyek el akarják tenni láb alól Castrót. Az újdonsült kubai vezető akkortájt tiltotta be a szerencsejátékot Kubában, busás jövedelemtől és hatalmas vagyontól fosztva meg az ipart irányító alvilágot.

Roselli bemutatott Maheunak két bűnözőt, akiknek neve az első tíz között szerepelt az amerikai kormány által körözött személyek névsorában. Egyikük Momo Ciancana, Al Capone chicagói ,,utódja" volt, a másik Santos Trafficante, Kuba egyik leghírhedtebb bűnözője a Castro-uralom előtt.

Ciancana és Traficante hat méregpirulát kapott, hogy megmérgezze Castrót. Heteken át hasztalan próbálták elhelyezni a mérget a kubai vezető ételébe vagy italába, pedig több személyt is felbéreltek erre a politikus környezetéből. 1961 áprilisában, az elvetélt disznó-öbölbeli megszállás után a CIA letett Castro meggyilkolásáról, és visszakapta a bűnözőktől mind a hat méregpirulát.

A most nyilvánosságra került dokumentumok számos más, a hidegháború éveiben elkövetett törvénytelen ügylet részleteit tárják fel, kezdve a külföldi merényletkísérletektől a belföldi kémügyekig és emberrablásokig. Szó van bennük a Watergate néven elhíresült lehallgatási botrányról, de a Noszenko-ügyről is (az Egyesült Államokba menekült KGB-s tiszt vallatásáról).

Michael Hayden CIA-főigazgató az ügynökség alkalmazottainak küldött üzenetében felhívta a figyelmet arra, hogy a CIA maga kezdeményezte ezeknek az ügyeknek a feltárását és nyilvánosságra hozatalát. A közzétett dokumentumok betekintést nyújtanak ,,egy teljesen más korszakba, egy teljesen más ügynökség munkájába", és emlékeztetnek azokra a cselekményekre, amelyeket a CIA-nak nem kellett volna elkövetnie ― írta Hayden.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2007-06-28: Világfigyelő - Magyari Lajos:

Hátra arc! (Jegyzet)

Meghátrált a Magyarországi Országos Választási Bizottság, Szigeti Péter elnök és vircsaftja mégsem mert meredeken szembemenni az alkotmánybírósági testülettel, fölismervén, hogy előbb-utóbb mégis ők húznák a rövidebbet.
2007-06-28: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Ellenséges kivásárlásról beszél Gyurcsány
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellenséges kivásárlásnak nevezte az OMV lépését, amellyel 18,6 százalékra növelte részesedését a Molban, és kijelentette, hogy minden eszközzel igyekeznek meghiúsítani azt. A Fidesz közölte, hogy támogatja a kormányt e cél elérése érdekében. A Mol üdvözölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnapi nyilatkozatát. Budai Bernadett kormányszóvivő bejelentette: a kormány nem tekinti barátságos lépésnek, hogy egy állami tulajdonban lévő külföldi társaság előzetes értesítés nélkül részvényvásárlási akcióba kezd azzal a szándékkal, hogy kontrollt szerezzen a Mol fölött.