Röviden

2007. június 28., csütörtök, Világfigyelő

Ellenséges kivásárlásról beszél Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellenséges kivásárlásnak nevezte az OMV lépését, amellyel 18,6 százalékra növelte részesedését a Molban, és kijelentette, hogy minden eszközzel igyekeznek meghiúsítani azt. A Fidesz közölte, hogy támogatja a kormányt e cél elérése érdekében. A Mol üdvözölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnapi nyilatkozatát. Budai Bernadett kormányszóvivő bejelentette: a kormány nem tekinti barátságos lépésnek, hogy egy állami tulajdonban lévő külföldi társaság előzetes értesítés nélkül részvényvásárlási akcióba kezd azzal a szándékkal, hogy kontrollt szerezzen a Mol fölött.

Ideggyenge miniszterelnök

Az új többség első fontos győzelmeként értékelte az Országos Választási Bizottság népszavazásokat hitelesítő döntését Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A pártelnök azt várja a népszavazástól, hogy az embereknek visszaadja a saját jövőjükről szóló értelmes vita lehetőségét, ezért több, mint népszavazás. Orbán arra a kérdésre, hogy mennyire tartja elfogadható politikai stílusnak a miniszterelnök ,,ideggyengeségéről" szóló fideszes nyilatkozatokat, azt mondta: meglepődött a vitán, mert azt hitte, hogy ez evidens, közkeletű dolog. ,,Meg vagyok lepődve, hogy erről ilyen nagy polémia alakult ki, több esetben maga az érintett is nyilatkozott problémákról" ― tette hozzá a pártelnök, aki ugyanakkor jelezte: Gyurcsány Ferencet továbbra is nemkívánatos személynek tartja a politikában, ezért most sem szeretne vele foglalkozni.

A szerb miniszterelnök-helyettes Koszovóról

Szerbia kész messzemenő kompromisszumokra és engedményekre Koszovó kérdésében, de nem mond le területi épsége védelméről és arról, hogy megfelelő életkörülményeket teremtsen a koszovói szerbeknek ― nyilatkozta Bozidar Djelic szerb miniszterelnök-helyettes. Djelic ― több vezető szerb politikus, köztük Vojislav Kostunica miniszterelnök korábbi nyilatkozataival ellentétben ― kizárta annak a lehetőségét, hogy Szerbia látványosan visszafogja kapcsolatait azokkal az országokkal, amelyek esetleg egyoldalúan elismernék Koszovó függetlenségét. Szerbia nem engedheti meg magának az elszigetelődést, amely ellentétes az ország érdekeivel ― indokolta e nézetét a politikus. A szerb miniszterelnök-helyettes határozottan elválasztotta Koszovó kérdését Szerbia európai integrációjától.

Lengyel—német karikatúraháború

Magas rangú német kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt ízléstelennek nevezték tegnap a Wprost lengyel hetilap Angela Merkel kancellárt sértő montázsát. Berlinben nagy felzúdulást váltott ki a lengyel konzervatív hetilap legfrissebb számának címlapja, amelyen Európa mostohaanyja címmel egy fotómontázson a csupasz keblű Angela Merkel volt látható, amint éppen a Kaczynski ikreket szoptatja. Miközben több konzervatív és szociáldemokrata, valamint ellenzéki politikus egyaránt nyilatkozatban ítélte el a lengyel sajtó által indított karikatúraháborút, a német kormány hivatalosan még semmilyen állásfoglalást nem tett közzé. A sajtóban zajló ütésváltást Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök újabb kemény hangú, a mai Németországot közvetve a harmincas évek, a nemzetiszocializmus felé haladó Németországához hasonlító nyilatkozata kísérte. Ú Csekély jelentőséget tulajdonított Angela Merkel német kancellár a Lengyelországgal kirobbant vitának; mint mondta, ő olyan viszonyt szeretne kialakítani Varsóval, amilyen a Németország és Franciaország közötti.

Elhunyt Lucien Hervé fotóművész

Hosszan tartó betegség után életének 97. évében elhunyt Lucien Hervé francia-magyar fotóművész. A modern építészet egyik legjelentősebb megörökítőjét egy párizsi kórházban kedden este érte a halál. Temetése holnap délután a francia fővárosban, a Montparnasse temetőben lesz. Elkán László 1910. augusztus 7-én asszimiláns zsidó családban született Hódmezővásárhelyen, 19 évesen telepedett le Franciaországban, ahol eleinte sajtófotózással foglalkozott. A második világháborúban részt vett az ellenállásban, ekkor vette fel a Lucien Hervé nevet. 2001-ben megkapta Párizs város fotónagydíját, a Magyar Fotóművészek Szövetségének Életműdíját, a Szé­chenyi Művészeti Akadémia pedig tagjává választotta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2007-06-28: Világfigyelő - x:

A CIA fizetett volna Fidel Castro megöletéséért

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) három hírhedt alvilági személyt próbált felbérelni Fidel Castro kubai vezető meggyilkolására uralmának első évében, s ezért 150 000 dollárt fizetett volna ― egyebek mellett ez derül ki a most napvilágot látott, különféle múltbeli törvénytelen ügyeket feltáró CIA-dokumentumokból, amelyek titkosságát most feloldották az amerikai hatóságok.
2007-06-29: Máról holnapra - Farkas Réka:

Liberális ámokfutás

Felforrósodott a hangulat a parlamenti vakáció előtti utolsó napokban a bukaresti nagypolitikában, és bár különböző indítványok körüli kapkodás, halogatás, hiányzás és bojkott jellemezte a tisztelt ház e heti munkáját, végre egyértelműen letisztulni látszanak a hatalmi erővonalak.