Székföldi változások

2008. május 6., kedd, Faluvilág

Épül a templom

Eléggé elhúzódott, és még most is lassan halad az infrastruktúra fejlesztése a négy településből álló Előpatak községben. „A községközpont és Előpatakfürdő szempontjából lenne ez a legfontosabb" — jegyezték meg az önkormányzatnál.

A roma közösség páratlan demográfiai robbanása szükségessé tette a Romulus Cioflec-iskola bővítését, négy osztályterem és könyvtárszoba épül, de hamarosan új óvodát is fel kell húzni, mert a központi épületet, melyben most működik, visszaszolgáltatták a református egyháznak, s bért fizet érte a polgármesteri hivatal — tudtuk meg Dulló Szilárd igazgatótól. Hasonló a helyzet a többségben roma lakosságú Előpatakon is, ahol folytatják a tavaly megkezdett iskola- és óvodaépítést. Ebben kap majd helyet a két óvodai csoport és az alsó tagozat három osztálya. A fejlesztést tanügy-minisztériumi alapokból finanszírozzák. Rövidesen nem lesz elég az osztályterem a romák lakta Heté­ben sem. Itt egy nem iskolai célt szolgáló épületben is tantermeket rendeztek be, s halaszthatatlan a bővítés.

Az árapataki görögkeleti egyház alig fél évszázada épült templomát annyira megviselték a földrengések, hogy hasznavehetetlenné vált. Konszolidálása, lebontása többe kerülne, mint egy új építése. Így az utóbbi mellett döntött az egyházvezetés, s a régi templom mögött már megkezdték a munkát.

Az önkormányzat az Ispa- és A borvíz útja program indulását várja. Ugyanis e kettő alapján lehet csak elképzelni Előpatakfürdő újjászületését. Tervezik egy ásványvizes kezelőbázis megépítését, az iskola előtti borvízkút korszerűsítését, a gyógysétány felújítását. A községvezetés per útján visszaszerezte az egykori előpataki községháza épületét, és megvásárolta azt a központi épületet, melyben üzlet és vendéglő működik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2008-05-06: Gazdakör - x:

Hírlugas

Tavalyi pillanatkép a kiállításról — még több résztvevőt várnak
Meghívó kiállításra
Nagyméretű szarvasmarha-kiállítást szervez a bölöni szakegyesület és a helyi tanács. A falunapok keretében szombaton 11 órától tartják meg a várhatóan régiós szintre növekvő szépségversenyt. A szakmai ügyintézésre és a bírálatok lebonyolítására a mezőgazdasági szaktanácsadókat kérték fel. Az idei kiállítás immár a negyedik Bölönben. A szervezők a tavalyi ötven állatnál többet szeretnének felvonultatni, és felkérik a környező községek, falvak tenyésztőit, hogy minél többen jelentkezzenek a seregszemlére. A részvételi szándékot, az állatok adataival egyetemben, Nagy József tanácsi alkalmazottnál kell jelezni. A kiállítás főtámogatói: a helyi tanács, a Szaktanácsadó Hivatal, a Danone tejfeldolgozó és a francia Maig Record cég. (Incze Péter)
2008-05-06: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kincset érő porta

Most még csendes a vendégház
Magyarhermány altalaja szénsavas ásványvizekben nagyon gazdag. Több településsel szemben azért van előnyben, mert itt az ásványvíz nem a kárpáti homokkövekből, hanem a Dél-Hargita vulkanikus törmelékeiből tör felszínre.