Kincset érő porta

2008. május 6., kedd, Faluvilág

Most még csendes a vendégház

Magyarhermány altalaja szénsavas ásványvizekben nagyon gazdag. Több településsel szemben azért van előnyben, mert itt az ásványvíz nem a kárpáti homokkövekből, hanem a Dél-Hargita vulkanikus törmelékeiből tör felszínre.

Látogatásunk alkalmával hevenyében 122 borvízforrást számoltunk össze a falu határában az Alszegi borvíztől a Medgyes pusztai forrásig, mely épp a Kakukkhegy lábánál buzog. Az Alszegi borvíz közelében fekvő Virágtábor, az iskolások számára berendezett vendégház udvarán ásott kútból is ásványvíz tör fel, s az udvaron lévő fürdőmedence aljából is szén-dioxidos gázfeltörés buborékol. Ez tehát egy nedves mofetta. A vulkanikus gáz még hangsúlyosabbá teszi a víz gyógyhatását. Ha a kút hozama kevés, a medence vizét a közeli forrásból is lehet pótolni, hisz annak vize úgyis a Barót patakba folyik el. S mert nincs már messze a várva-várt vakáció, azt is elmondhatjuk, Magyarhermány környéke kiválóan alkalmas erdei táborok szervezésére, a környék gazdag látnivalókban. Tavalyi látogatásunk óta a tetőteret is beépítették, a szálláshelyek száma megnőtt. A Virágtábor kincset érő porta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4440
szavazógép
2008-05-06: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Székföldi változások

Épül a templom
Eléggé elhúzódott, és még most is lassan halad az infrastruktúra fejlesztése a négy településből álló Előpatak községben. „A községközpont és Előpatakfürdő szempontjából lenne ez a legfontosabb" — jegyezték meg az önkormányzatnál.
2008-05-06: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Május idusán Kisborosnyón

Ritka az a falusi település, ahol annyi jeles eseménynek lehettünk-lehetünk tanúi, mint Kisborosnyón. Megalakulófélben a Megyei Vöröskereszt ötventagú helyi fiókszervezete. Papp Adolf megyei igazgatóval számba vették, hogy a faluban hány súlyos betegségben szenvedő ember él, magányos, betegeskedő és egyedülálló, nehéz anyagi helyzetben lévők, akik egészségügyi ellátásra, anyagi segítségre szorulnak.