Földjeik visszaadásáért tüntetnek a kanadai indiánok

2007. június 30., szombat, Közélet

Kanadai indiánok nagyszabású tiltakozássorozatot rendeztek csütörtökön és pénteken, egyes földterületeik visszaadását és életkörülményeik javítását követelve.

Teherautókkal eltorlaszoltak egy országutat és egy vasúti fővonalat az Ontario szövetségi tartománybeli Deseronto térségében. Az utóbbi miatt a Via Rail országos személyszállító vasúttársaság kénytelen volt lemondani összes pénteki járatát az ország két legnagyobb városa, Montreal és Toronto között, továbbá Toronto és a főváros, Ottawa között.

Az őslakosok korábbi hasonló tiltakozásai nemegyszer erőszakba torkollottak a közelmúltban, ezért a rendőrség most ― biztonsági megfontolásokra hivatkozva ― lezárta az indiánok tiltakozó akciónapjának helyszínét. Ehhez azonban le kellett zárnia Kelet-Ontario legforgalmasabb közútjának, a 401-es főútnak egy szakaszát is.

Az őslakosságnak régi panasza, hogy rezervátumaiban sokkal rosszabb szinten jut közszolgáltatásokhoz, mint az ország többi lakosa. Ezenkívül állandó vita tárgya nyolcszáz kisebb-nagyobb államilag kisajátított földterület, amelyeket az indiánok továbbra is sajátjuknak tekintenek. 1995-ben azért rendeztek például a mostaninál is nagyobb tiltakozássorozatot, hogy visszanyerjék az 56 hektáros Ipperwash Természetvédelmi Területet. Szerintük e természetvédelmi terület, amely 1936-ban létesült Ontario szövetségi tartományban, a Huron-tó partján, egykor az indián őslakosság szent temetkezési helye volt.

Kanada 33 milliós lakosságából mintegy 1,3 millióan tartoznak az őslakossághoz a 2001-es népszámlálás adatai szerint. Az őslakos indiánok nagy része rezervátumokban él, ahol az országos átlagnál sokkal nagyobb a munkanélküliség, súlyosabb probléma az alkoholizmus és a kábítószer-fogyasztás, és gyakoribb az öngyilkosság.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2007-06-30: Belföld - x:

Hírsaláta

RÓMEÓ ÉS JÚLIA BUKARESTI MÓDRA. A bulvársajtó érdeklődését már jó ideje felkeltette, hogy az államfő topmodell szépségű lánya, Elena Băsescu ugyanabba a baráti körbe tartozik, mint a szociáldemokrata párt egyik meghatározó egyéniségének, Viorel Hrebenciucnak a fia, sőt, komolyabb érzelmeket is táplálnak egymás iránt, miközben a májusi népszavazási kampány során az apák nemtelen támadásoktól sem riadtak vissza — többek között ,,izzadságszagú részeges", illetve ,,rózsaszín patkány" címeket osztogatva egymásnak. Shakespeare színművével ellentétben úgy tűnik, hogy a két család ezúttal nem áll a fiatalok boldogságának útjába, Hrebenciuc máris békülékenyebb hangnemet ütött meg.
2007-06-30: Közélet - Magyari Lajos:

És mégis áll az Igevár...

Itthagyott minket Domokos Géza is, halkan és felhajtás nélkül, fegyelmezetten és csendesen, ahogyan élt, ahogyan küzdött. Soha magáért, Erdély, Románia magyarságáért mindig.