Munkakonfliktusban a Sanitas szakszervezet

2008. május 15., csütörtök, Közélet

Még a helyhatósági választások előtt munkabeszüntetést kezdeményez a Sanitas szakszervezet a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházban dolgozó tagjai számára, ha nem emelik az alkalmazottak fizetését. A szakszervezet és a kórház vezetősége tegnapi tárgyalásán nem született kedvező döntés a havi bérek növeléséről, a Sanitas ezért jelentett be munkakonfliktust.

A Sanitas megyei elnöke szerint május 1-jétől alkalmazni kellene az idei 17-es kormányrendelet előírásait, miszerint az eddiginél magasabb besorolású kórházakban új fizetési rács szerint számítsák ki a juttatásokat. Ez a rendelkezés érvényes a tavalytól sürgősségi intézményként jegyzett megyei kórházra is, de míg a megyei mentőszolgálat és a kovásznai szívkórház rábólintott a magasabb szintű besorolásból adódó fizetésemelésre, addig Háromszék legnagyobb kórházának vezetősége nem tesz eleget a jogszabály előírásainak — sérelmezi Joós Ştefan. A bizalmi szerint az orvosok több mint 300 lejjel, az asszisztensek átlagban 290 lejjel, az ápolók 60, míg a betegeket mozgató és a takarító személyzet 27 lejjel kapna többet a jelenlegi fizetésénél.

A megyei kórház igazgatótanácsa a tegnapi tárgyalást követően kiadott közleményében arról tájékoztat, hogy nem lépheti túl az egészségbiztosító pénztárral kötött szerződésben előirányzott fizetésiköltség-keretet, a 17-es kormányrendelet pedig nem kötelezi a kórházakat, hogy szakmai teljesítmény szerint emeljék a béreket, hanem csupán törvényes lehetőséget biztosít egy eddiginél magasabb kategóriájú fizetési rács alkalmazására. A gyógyító személyzet 2008. január 1-jétől tizenegy százalékos megelőző/veszélyességi pótlékot kap, a kórház új besorolása általánosan hatszázalékos fizetésemeléssel jár, októbertől ötszázalékos bérnövekedés várható, a második és negyedik negyedévben stabilitási prémiumot is juttatnak a dolgozóknak. A szolgáltatások árának módosítása nélkül nem tudják biztosítani a tavalyi szakmai teljesítmény alapján megítélhető fizetésemelést.

A Sanitas megyei elnöke lapunknak elmondta, a munkakonfliktust bejelentik a munkaügyi hivatalban is, amely köteles békéltető tárgyalást kezdeményezni, és ha akkor sem tudnak megegyezni, még a helyhatósági választások előtt általános sztrájkot hirdetnek.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 669
szavazógép
2008-05-15: Közélet - Ferencz Csaba:

A gazdák egyharmada kapta meg (Területalapú támogatás)

Eddig Háromszéken több mint négy és fél ezer gazdának összesen ötmillió lej értékben hagyták jóvá a tavaly igényelt területalapú támogatást. Ugyanakkor ma jár le az idei támogatások igénylésének határideje.
2008-05-15: Közélet - Farkas Réka:

Kulturális fővárossá alakítanák Sepsiszentgyörgyöt (Kampányban az MPP)

,,Egy város számára mindennél fontosabb, hogy saját tevékenységét, jó hírnevét, presztízsét és jövendőbeli terveit minden rangos és hitelt érdemlő kommunikációs csatornán szétkürtölje és továbbítsa.