Kampányban az MPPKulturális fővárossá alakítanák Sepsiszentgyörgyöt

2008. május 15., csütörtök, Közélet

,,Egy város számára mindennél fontosabb, hogy saját tevékenységét, jó hírnevét, presztízsét és jövendőbeli terveit minden rangos és hitelt érdemlő kommunikációs csatornán szétkürtölje és továbbítsa.

Olvasatomban a városmarketing leghatékonyabb eszköze a kultúra és a művelődés" — ezekkel a szavakkal vezette fel az MPP kulturális stratégiájának ismertetését Csinta Samu, a párt sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltje. Mint mondta, lehet komoly pénzekért reklámot gyártani egy városnak, de sokkal hatásosabb egy jól összefogott kulturális városmarketing, amely Sepsiszentgyörgy szerves egészét kínálja.

Olyan kulturális-művelődési értékeink vannak, melyekhez hasonlókkal kevés romániai magyar város rendelkezik, a Tamási Áron Színházat, a Háromszék Táncegyüttest, a kórusmozgalmat, a Székely Nemzeti Múzeumot, a Bod Péter Megyei Könyvtárat említette, de ide sorolta az Erdély-szerte legszervezettebb fotóstársadalmat és a képzőművészeti alkotók Baász Imre szellemében, magas szinten tevékenykedő több generációját. Támogatá­sukkal, összehangolt stratégiával Sepsiszentgyörgyöt kulturális fővárossá lehet varázsolni — hangsúlyozta Csinta Samu.

A polgármesterjelölt kiemelte: voltak a város történetében nagyon jó kezdeményezések és elszalasztott lehetőségek. Ez utóbbiak közé sorolta, hogy a tavalyi nagy sikerű Munkácsy-kiállítást a helyi hatóságok érdektelensége miatt végül Csíkszeredában rendezték meg. Váta Loránd színész, az MPP tanácstagjelöltje saját rossz tapasztalataival igazolta, hogy eddig nem működtek megfelelően a dolgok. Művészként bizalmatlansággal találkozott, és többször érezte, a kisvállalkozói szellem próbál eluralkodni a kultúra felett. A színházon például folyamatosan a profitot kérték számon, miközben a társulat alacsony bérért, áldatlan körülmények között próbált értéket teremteni. ,,Azért vállaltam a jelöltséget, mert felelősséggel tartozom a színházért, és nem szeretném, ha megismétlődne ez, ha egy többségében magyarok lakta városban ismét kisebbségnek kellene éreznem magam" — fogalmazott. Csinta Samu kifejtette, hagyni kell a művészeket, hogy legjobb tudásuk, felkészültségük szerint dolgozzanak, de ki kell kérni véleményüket, be kell vonni őket például a városkép átalakításába. A különböző intézmények, szakmai csoportokkal folytatott megbeszéléseken konkrét ötletek is felmerültek, adott a lehetőség az együttműködésre. Az MPP programja alapjának ezt a konszenzust tekinti. ,,Az evidencia, hogy a színház épületét fel kell újítani, hogy meg kell találni erre a szükséges alapokat, de önmagában nem ez a cél, ez csak eszköz" — szögezte le Csinta.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 673
szavazógép
2008-05-15: Közélet - Fekete Réka:

Munkakonfliktusban a Sanitas szakszervezet

Még a helyhatósági választások előtt munkabeszüntetést kezdeményez a Sanitas szakszervezet a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházban dolgozó tagjai számára, ha nem emelik az alkalmazottak fizetését. A szakszervezet és a kórház vezetősége tegnapi tárgyalásán nem született kedvező döntés a havi bérek növeléséről, a Sanitas ezért jelentett be munkakonfliktust.
2008-05-15: Közélet - Farkas Réka:

Konzultáció intézményvezetőkkel (Kampányban az RMDSZ)

Egyhetes konzultáció után az eredeti elképzelések, ötletek kiegészítésével körvonalazódik az RMDSZ várositanácstag-jelöltjeinek négyéves programja. Sztakics Éva, Keresztély Irma és Klárik Attila, a kulturális, oktatási és egyházi fejezet kidolgozásával megbízott csapat tagjai civil szervezetekkel, a művelődési és oktatási intézmények vezetőivel tanácskoztak.