Egynapos kampánymaratonKörbe-karikába Szentgyörgyön

2008. május 15., csütörtök, Közélet

Egynapos folyamatos kampánya végén sajtótájékoztatón összegezte 24 óra tapasztalatait Antal Árpád, az RMDSZ polgármesterjelöltje. Számos helyen járt, sok emberrel sikerült beszélgetnie, többnyire nyitottsággal találkozott, és szembesült néhány, általa eddig ismeretlen gonddal is.

Körútját szerdán déli 12 órakor a piacon kezdte, beszélgetett elárusítókkal, helyi kistermelőkkel egyaránt. Szóba állt taxisokkal, építőmunkásokkal, akik szerint Sepsiszentgyörgyön csak bankok és templomok épülnek, járt az Állomás negyedben felújított tömbházaknál. ,,Ha sikerül megvalósítanunk mindazt, amit kigondoltunk, ez a negyed Románia szintjén modellértékű lesz" — összegezte tapasztalatait. Legmegrázóbb élménynek az egyórás babakocsis sétát nevezte. ,,Nem bababarát a város, nem csak a járdák, utak rosszak, de még az átjárók sincsenek felfestve, hiányoznak az akadálymentesített le- és felhajtók, egyetlen babahinta van az egész városban" — vázolta tapasztalatait, melyek az addig elmesélteknél is rosszabbnak bizonyultak. Spontán lakógyűlésen panaszolták el gondjaikat a Dózsa György és az Erdő utca lakói, de belefért a 24 órába egy kis lazító futás Vass Ildikó kosárlabdázóval és vacsora melletti beszélgetés Kisgyörgy Zoltánnal, illetve egy rövid bowlingozás. Egy taxiból a városi közlekedés ,,szépségeivel", a gödrös utakkal, a villanyrendőr-hiánnyal szembesült. Lehangoló élmény volt a sürgősségen tett látogatás, szűk, kopott helyen, lerobbant termekben próbálják ellátni a betegeket, de pozitív benyomással távozott a mentőszolgálatról, jól felszerelt és elegendő mentőautó van a városban. A rendőrségen az éjszakai élet iránt érdeklődött, többnyire csend és nyugalom honol, ritka a balhé, verekedés. Jó ötletnek tartja a rendőrök javaslatát: helyezzenek kamerás térfigyelőrendszert a Brassó felőli bejárathoz, így könnyebben kiszűrhetik a szomszéd megyéből érkező bűnözőket. Hajnalban az utcaseprők munkáját ellenőrizte, majd buszon utazott, a reggeli műszakba induló munkásokkal beszélgetett. Az Állomási-tó a város egyik szégyenfoltja, kihasználatlan turisztikai lehetőség — véli —, Szotyorban, Kilyénben többnyire elégedettek a tanács befektetéseivel, Szépmezőn azonban számos a gond, s ezek közül sok megoldható kis odafigyeléssel. Szörnyű állapotokkal találkozott a Singsingben, és sok a megoldatlan kérdés a bántalmazott anyák otthonában is. ,,A legtöbb helyen, ahol jártam, azt tapasztaltam, az embereket eddig kevesen keresték meg, hogy meghallgassák gondjaikat, pedig sok minden orvosolható egy kis jóakarattal. A problémák megoldásához partnerség és kommunikáció kell" — összegezett a polgármesterjelölt. A www.antalarpad.ro honlapon a 24 óra történései képekben, kisfilmeken is végigkövethetőek. Tegnap délig 3937-en keresték fel az oldalt, legtöbben helybeliek, de sokan érdeklődtek Magyarországról, és volt litvániai, makedón, németországi és kanadai látogató is.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 669
szavazógép
2008-05-15: Közélet - Farcádi Botond:

Kolbászparádé Szentgyörgyön (Háromszéki Turisztikai Napok nyolcadszor)

Turisztikai és élelmiszer-ipari kiállítás és vásár, szakmai konferenciák, idegenforgalmi fejlesztésekről szóló beszélgetések, kolbászparádé — a ma kezdődő Háromszéki Turisztikai Napok az előző évekhez hasonlóan színes, változatos programokkal várja az érdeklődőket.
2008-05-15: Közélet - x:

Domokos Géza-emlékplakett Csíkszeredában

A tavaly elhunyt Domokos Géza író, szerkesztő, a Kriterion Kiadó egykori igazgatója, az RMDSZ alapító elnöke, a romániai magyarság kimagasló személyisége 2008. május 18-án töltötte volna be életének nyolcvanadik esztendejét.