Székelyföldi útjavítások

2008. május 16., péntek, Közélet

Mindennapos gondunk a székelyföldi úthálózat állapota. Az elmúlt három-négy évben sikerült feljavítani az országutak nagy részét, a nagy adósság a 12-es út, amely Kököstől Sepsiszentgyörgyön át Csíkszeredába, Gyergyóba vezet, de ezen is hamarosan elkezdődnek a teljes rehabilitációs munkálatok — jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, az RMDSZ megyeitanácselnök-jelöltje, aki útügyekben a legilletékesebbet, Tánczos Barna államtitkárt hívta meg, hogy beszámoljon a legújabb fejleményekről.

A múlt héten kapta meg a minisztérium a 12-es országút kivitelezési terveit, és ezen a héten jóváhagyták ezeket. Az előválogatáson sikeresen szereplő tizennégy céget hívják meg a versenytárgyalásra, a kiválasztási folyamat negyvenöt napon belül lezárul, és a rá következő két hétben megkötik a szerződéseket. EU-s szabványoknak megfelelő, modern országutat építenek, a települések bejáratánál és a gyalogátjáróknál sebességkorlátozó szigetekkel, ahol szükséges, a teljes alapot kicserélik, és ahol nincs lehetőség vízelvezető árokra, ott földbe süllyesztett vízelvezetőket alakítanak ki — mutatta be a terveket Tánczos Barna. A tervekben szerepel az összes híd rehabilitációja (a sepsiszentgyörgyi Olt-hidat beleértve), és ahol lehet, levágják a kanyarokat, új nyomvonalat alakítanak ki.

Az utat több szakaszon háromsávosra bővítik, és automatizált ellenőrző, mérőrendszerrel szűrik majd ki az útmatrica nélkül közlekedőket, illetve a túl súlyos teherautókat. ,,Ez az eddigi legnagyobb, Kovászna és Hargita megyét érintő befektetés, 150 millió euróba kerül a teljes útszakasz rehabilitációja" — közölte Tánczos. A 12-es országút felújítását júliusban kezdik meg a nyertes cégek, és tizennyolc munkahónap alatt kell befejezniük. Folynak a munkálatok a Kézdivásárhely—Focşani útszakasz felújításánál is, erre százmillió lejt szánt a minisztérium, és pár hét múlva megkezdik az aszfaltozást. A szaktárca múlt héten jóváhagyta a foltozásokra tervezett költségvetés kiegészítését, az országosan 55 000 négyzetméter javítását szolgáló 30 millió eurót két-három héten belül osztják le a megyéknek. Az államtitkár azt is elmondta, 2008 végére halasztották az országutakért felelős hatóság átszervezését, az EU addig nem támogatja ezt, mert az uniós pályázatok elindítását tartották előbbre valónak. A javaslat szerint a hatóságot két részre osztják, egyik az autópályákkal, gyorsforgalmi utakkal foglalkozik majd, másik az országutakkal. Az államtitkár bízik benne, ekkor sikerül elérniük, hogy Kovászna, Hargita és esetleg Maros megyével külön regionális hatóság foglalkozzék a jövőben.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 966
szavazógép
2008-05-16: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhely városfejlesztési távlatai

Kedden este a Vigadó emeleti kistermében mintegy száz érdeklődő jelenlétében ismertette Kézdivásárhely fejlesztési koncepcióját az önkormányzat megbízásából dr. Letenyei László, a tanulmányt készítő munkacsoport szakirányítója és munkatársa, Kovács Lehel.
2008-05-16: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Szólni az emberekhez

Mintha két, egymástól merőben különböző világ kezdene kialakulni itt, Szentgyörgyön. Az egyikben unott arcú, alulmotivált, munkájukat ímmel-ámmal végző közalkalmazottak, a másikban pedig lelkes, tettre kész fiatalok sürögnek-forognak, csoportokba tömörülnek, különféle rendezvényeket szerveznek.