A kommandói útnak most nincs tétje

2008. május 16., péntek, Közélet

A választási kampány hevében feledésbe merült a Kommandóra vezető út sorsa. A kovásznai szívkórháztól a siklóig egyik gödör a másikat éri. Ha a siklóig kibírja az autó, akkor a pilisi vízvevőig aránylag elfogadható körülmények között lehet közlekedni.

Az emelkedőn talán jobb az út, mint Kovásznán a Ştefan cel Mare utca kockaköves része, de ahogy elhagyjuk a Pilist, a Kommandó előtti ,,egyenes" szakasz állapota majdnem olyan, mint az 1995-ös széldöntés után, amikor a több millió köbméter fát a szélrózsa minden irányába nehézgépjárművekkel széthordták, s ebből a helybeliek csak a rossz utakat látták. Pedig ha jól meggondoljuk, a Kommandóról és környékéről elhordott fából le lehetett volna padolni az összes háromszéki utat.

Kocsis Béla kommandói polgármester nem kampányol, nincs ellenjelöltje, de szeretné, ha a falujába jó minőségű út vezetne, hiszen egyre több turista keresi fel a festői környezetéről, a nyári falunapokról és téli hóünnepekről elhíresült települést. Szólt is a megye vezetőinek, hogy tenni kellene valamit, de úgy látszik, a megyénél ott abrakolnak, ahol az RMDSZ szekerének a rúdja kifelé áll. Elmondása szerint a polgármester az út ügyében Bukaresttől is segítséget kért, de még onnan sem kapott választ. Gheorghe Bularca, a szitabodzai Râcâiaş Kft. vezetője, aki az utat eddig rendezte, érdeklődésünkre elmondta, hogy lejárt a szerződésük a Kovászna és Kommandó közötti szakasz téli karbantartására, a pár héttel ezelőtti földcsuszamlástól beomlott útszakaszt mégis megjavították. Mint mondta: egyelőre ,,közmunkában" végzik el a legégetőbb teendőket; a megyei tanács fennhatósága alatt működő útosztálynál megpályázta a nyári karbantartást, de a versenytárgyalásra még nem került sor. A vállalkozó szerint sok helyen kevés ráfordítással most még helyre lehetne hozni az utat, de félő, hogy egy-két kiadósabb eső után a javítás költségei megtöbbszöröződnek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1018
szavazógép
2008-05-16: Közélet - Ferencz Csaba:

Háromszéki csalogató (Turisztikai napok)

Megyestandok — készülődnek a Fehér megyei menyecskék
Szakmai konferenciával és kiállítással kezdődött tegnap a Háromszéki turisztikai napok rendezvénysorozata. A nyolcadik kiírás négynaposra bővült, a már jól ismert kolbászparádé mellett kilenc témakörben műhelymunkát, úgynevezett workshopot szerveznek, vasárnap az Óriáspince-tetőn a népi mesterségeké a szó.
2008-05-16: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megszűnhet az oroszpiac

Lehet, hogy fölöslegesen vertek pénzt a sepsiszentgyörgyi ,,oroszpiacon" áruló kereskedők butikjaik felújításába: Albert Álmos polgármester szerint az egész (nemrég kezdődött) építkezés törvénytelen, és az eladás is azzá válik, mert újabban a városháza bocsátja ki a kereskedelmi engedélyeket, és erre a helyre nem fog adni.