FüstölgésekNem ér egy pipa dohányt!

2007. június 30., szombat, Magazin
Ki rendszeresen, szokásként az öthímesek és egyanyások közé tartozó növény füstjének szájjal való beszívása és kieregetése folytán cigarettázik, szivarozik vagy pipázik, az a dohányzás fogalmát kimeríti. Az előbb ,,káros", majd ,,tilos" dohányzás az emberiség jelentős hányadát érinti.

Már nem elég, hogy gyermekek között, az egészségügyben, az éttermekben tilos, de egyáltalán, nyilvános és zárt helyeken is megtiltanák a ,,füstölést". Az egyre erőteljesebb szigorítást az uniós országok többségében 2009-ig az Európai Bizottság kiemelten ajánlja. A huszonhét ország közül egyelőre Olaszországban, Máltán, Norvégiában és Írországban nem szabad egyáltalán vendéglátóhelyeken rágyújtani. A július 1-jén életbe lépő törvény alapján Angliában is tilos lesz rágyújtani gyakorlatilag minden zárt, közösségi helyiségben. Ez mintegy 3,7 millió munkahelyet érint, köztük csaknem kétszázezer pubot (public-house, amerikai talpramagyar!), bárt és éttermet. A tilalom ellen vétőket 50 font — bő 230 lej — helyszíni bírság fenyegeti, azokat a munkáltatókat pedig, akik nem szereznek érvényt a törvénynek, 2500 fontig (1152 lejig) terjedő büntetéssel sújthatják — írja Szabó P. Dániel kutató. New York államban a dohányzás tilalma miatt 28 százalékkal csökkent a vendéglátóiparban dolgozók száma, 30 százalékkal a bevétel, s 71,5 millió dollárral kevesebb adó folyt be az államkasszába a szektorból. Míg több száz pubtulajdonos meghirdette az ,,ellenállás napját", amelynek jegyében meg fogják engedni, hogy vendégeik július 1-jén is rágyújtsanak, Varga Ibolya Füstölgés, a tiltott gyümölcs című írásában odáig jut: nem csoda, ha néha szeretnénk megmutatni, hogy vagyunk valakik, és rá merünk gyújtani, hiába tiltja azt arctalan hatalom.

Igen hajlamos vagyok azt hinni, hogy a dohányzók elleni szigor a többség terrorja a kisebbség ellen, ami ellen más esetekben kötelességünk tiltakozni. A nehezen kiirtható szenvedélyekkel az a baj, hogy a lopott vizek édesebbek (Aquae furtivae dulciores sunt). Mint hogy megszokni könnyebb a verpeléti, csetneki, döbrei, kiséri finom dohányt, s leszokni nehezebb.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-06-30: Magazin - x:

Civil híradó: Alpin Sport Egyesület

Alakulás éve: 2000
Működési terület: sporttevékenységek szervezése, hegyimentés
Küldetés: az egészséges életmód népszerűsítése
Kiemelkedő programok, eredmények:
2007-06-30: Magazin - Sylvester Lajos:

Alaszkai lazachalászat

Sylvester Lajos felvétele
Radu kedves és jó humorú brassói fiatalember, geológus mérnök, a fiam egykori kolozsvári évfolyamtársa, aki, ha jól tudom, Tübingenben doktorált, majd az Egyesült Államokban keresett kutatómérnöki állást, bejárta a nagyvilágot, most éppen Alaszkában dolgozik, s szabad idejében, úgy látom, nem veti meg a lazachalászatot sem.