Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megemlékezések Európa-szerte

2016. október 25., kedd, Emlékezet

Magyarország határain kívül is tartottak megemlékezéseket vasárnap, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján.
 

 

Függetlenségünk, kereszténységünk megőrzése érdekében Európában szükség van a kisebb és a közepes nemzetek összefogására – mondta Soltész Miklós államtitkár, miután vasárnap Krakkóban több mint száz magyar zarándokkal együtt részt vett a forradalom emlékére bemutatott szentmisén. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a krakkói Wawel királyi vár székesegyházában bemutatott szentmise után megköszönte a lengyeleknek az 1956-os forradalom alatt tanúsított segítséget.
A brüsszeli Saint-Michel-et-Gudule Székesegyházban a hagyományokhoz híven vasárnap ünnepi szentmisét rendeztek, amelyet a Magyar Katolikus Misszió plébánosa, Havas István atya celebrált magyar nyelven. Szombaton a brüsszeli Cinquantenaire Parkban kétnapos szabadtéri fesztivál vette kezdetét az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A belgiumi magyar nagykövetség, valamint az Európai Unió és a NATO mellett működő állandó képviseletek által közösen szervezett Szabadság Fesztiválon könnyűzenei koncertek mellett felidézték a történelmi eseményeket, valamint szabadidős programokat kínáltak felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.
Az 1956-os forradalom évfordulóján ökumenikus megemlékezést tartott a három ausztriai magyar keresztény közösség lelkésze vasárnap a bécsi belvárosi református templomban, amely több mint száz éve ad helyet a Bécsben élő magyaroknak. Az istentiszteletet Simon Ferenc esperes, bécsi magyar katolikus főlelkész, Fónyad Pál, az Evangélikus Gyülekezet helyettes lelkésze és Karvansky Mónika, a Református Lelkigondozói Szolgálat lelkésze mutatta be. Simon Ferenc prédikációjában kiemelte: az 1956-os eseményekkel kapcsolatosan a szomorúság mellett lenne okunk az örömre is, hiszen megmutatkozott, hogy a magyarok szabadságérzését nem tudják elnyomni. A templom gyülekezeti termében vasárnap kiállítás nyílt, amelyen arról emlékeztek meg, hogy hatvan évvel ezelőtt az osztrák és már itt lévő magyar protestánsok miképpen segítették a Magyarországról érkező menekülteket. Vasárnap este pódiumbeszélgetést tartottak a Theater Akzent színházban Bécsben az Europa-Club, a Bécsi Magyar Kultúregyesület, a Délibáb Táncegyüttes és a bécsi magyar nagykövetség szervezésében. Köszöntőt mondott Perényi János bécsi magyar nagykövet, majd az 1956-os szemtanúk közül Schermann Rudolf, Török Mária, Fáy Jenő, Csernay Jenő és Szőke Dénes Róbert mesélt a hatvan évvel ezelőtti eseményekről.
Prágában a Szent Péter és Pál-bazilikában vasárnap este Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása celebrált szentmisét az 1956-os forradalom és Mindszenty József bíboros emlékére.
Az olaszországi ‘56-os menekültek találkozóhelyeként ismert Capestranóban vasárnap ért véget a budapesti Testnevelési Egyetem (TE) hallgatóinak az ‘56-os Emlékbizottság támogatta kerékpáros emléktúrája. Az abruzzói kisvárosban, a nándorfehérvári hős, Kapisztrán Szent János szülőhelyén Paczolay Péter római magyar nagykövet és Sterbenz Tamás, a TE rektorhelyettese emléktáblát avatott fel a magyar menekültek emlékére. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1168
szavazógép
2016-10-25: Emlékezet - :

Tőkés átvette a kitüntetést

Tőkés László átvette a Magyar Becsület Rend kitüntetést vasárnap az Országházban. Rajta kívül a századik életévében járó Olofsson Placid bencés szerzetes kapta meg a magas elismerést.
 
2016-10-25: Emlékezet - :

Aschermann Vendrei Ferenc, a „szürke eminenciás”

Kevesen tudják, hogy Sepsiszentgyörgyön a „Baromhegyen” található egy, a Váradi József utca felső felével párhuzamos utca, amelyet évekkel ezelőtt a városi tanács Aschermann Vendrei Ferencről nevezett el. Ugyancsak kevesen tudják, ki volt ő.