Bogdán László kettős könyvbemutatójaAlkalmi versek, időszerű prózák

2016. november 19., szombat, Közélet

Egyszerre megjelent verses- és prózakötetét mutatta be tegnap Bogdán László, a Háromszék főmunkatársa – rendhagyó helyen, rendhagyó időpontban, rendhagyó módon. A kettős könyvbemutató helyszínéül ugyanis a Sugás vendéglőbeli törzsasztalát választotta déli egy órakor, és könyveit – ő, aki az évtizedek során számtalan könyv bemutatását vállalta – maga ismertette.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A szűk körű könyvbemutatón felvezetőben Kopacz Attila a Tinta Kiadó képviseletében elmondta, a Ha mégis visszamennék verses- és Az önpusztítás módozatai prózakötet a kiadónak a sepsiszentgyörgyi szerzők műveit megjelentető elkötelezettsége révén kerülhet az olvasó kezébe.
Utalva a nemrég véget ért Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárra, hozzátette, a könyvterjesztés jobb megoldásán dolgozik, és ismertette azt is, hogy közelebbről a kiadó által megjelentetett könyvek elektronikus változatban is megvásárolhatóak lesznek.
A Ha mégis visszamennék kötet „alkalmi” verseket tartalmaz – mondta el Bogdán László. Az utóbbi években ugyanis Vaszilij Bogdanov „költőtársa” verseit „fordította” leginkább, de közben saját néven is írt verseket – olyan témájúakat, amelyek azt a hiányt pótolják, amelyek az orosz költő maszkjában nem tűnnek fel. És hogy pesszimista kicsengésűek lennének versei? Egyik olvasója felvetésére azt válaszolta: az irónia távol tartja a pesszimizmust.
Az önpusztítás módozatai negyven év prózaköteteiből és kötetekben meg nem jelent írásaiból készült válogatás, össze­gyűjtésüket és kiadásukat többek közt az indokolja, hogy most időszerűbbek, mint mikor írta őket, mondta Bogdán László, hozzátéve: mindenik elbeszélésben – mint egész életében is – arra keresi a választ: mi a valóság tulajdonképpen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2016-11-19: Közélet - Szekeres Attila:

Falképfeltárás Gidófalván

Folyamatban a gidófalvi református templom falképeinek feltárása, konzerválása, majd következik restaurálásuk is. Az első falkutatást Tüzes István sepsiszentgyörgyi restaurátor végezte 2008-ban, idéntől a marosvásárhelyi Imago Picta Kft. dolgozik a magyarországi műemlékvédő Rómer Flóris Terv támogatásával. Kiss Loránd és Pál Péter szakmai irányításával a sepsiszentgyörgyi Szakács Tamás, Beke Nándor, Szőcs János és Sólyom Zsolt, valamint a marosvásárhelyi Ruxandra Naste falkép-restaurátorok dolgoztak a templomban. Valamikor falképekkel látták el a hajó teljes oldalfelületét. Mostanra feltárták az északi és nyugati falat, kutatóablakok jelzik a déli oldalon és keleten a diadalív körül a falképek nyomait.
2016-11-19: Közélet - Fekete Réka:

Arisztokrata családok a mában (Bemutatták Csinta Samu könyvét)

Téveszme, hogy az arisztokraták népnyúzók voltak, ahogyan azt a tankönyvekből tanultuk, hisz többnyire a közösség iránti felelősséggel éltek és cselekedtek – hangsúlyozta Csinta Samu az Arisztokraták honfoglalása – Erdély újranemesítői II. könyv csütörtöki sepsiszentgyörgyi bemutatóján. Szonda Szabolcs házigazda, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója felvezetőjében úgy fogalmazott: a Kemény, Bánffy, Csávossy és Barcsay családról szóló kiadvány kultúrtörténeti és társadalomtörténeti áttekintést nyújt a közelmúltról és a jelenről.